Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

Τρόποι αναγνώρισης ενός απατεώνα


Τι είναι η απάτη μοναδικέ μου αναγνώστη; Το ταπεινό διαδικτυακό λεξικό την περιγράφει σαν:
·                    παραπλανητική πράξη με σκοπό την δυσανάλογη ωφέλεια
·                    (νομικός όρος) ποινικό αδίκημα κατά το οποίο κάποιος αποσπά ξένη περιουσία για να ωφεληθεί ο ίδιος ή τρίτοι
·                    (μεταφορικά) ψέμα, πλάνη
·                    (συνεκδοχικά) αυτός που κάνει απάτες, ο απατεώνας
Καλή προσέγγιση για επίπεδο λεξικού πολύ κακή για το επίπεδο όμως των χαλεπών καιρών που ζούμε. Η απάτη σύμφωνα με τους μελετητές της δεν είναι παρά η ύψιστη μορφή βλακείας που ο πράτων εκμεταλλεύεται την ανοχή του απατημένου σύμφωνα με τη παροιμία «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται». Ο απατεώνας ουσιαστικά είναι αυτό που χρησιμοποιεί την δυσχερή θέση του θύματος του για να εφαρμόσει τα προαναφερόμενα. Άρα η απάτη έχει να κάνει με το πόσο στέκεται στα πόδια του το «θύμα». Τα όπλα του απατεώνα είναι η θέση του (συνήθως είναι ένα ξεπεσμένο μικροαστικό κατάλοιπο, ένας ηγέτης δοτός που σε συνθήκες λαϊκής επαγρύπνησης θα μπορούσε να καταδικαστεί με το παράπτωμα της «εσχάτης προδοσίας», ή κάποιος λειτουργός που καταχράζεται την μικρή ή την μεγάλη του εξουσία), η εμφάνιση του (ένας απατεώνας δεν είναι ποτέ ατημέλητος ή όταν είναι το κάνει επιμελώς) και φυσικά η μεγάλη για τους αδαείς γλωσσική του ικανότητα (επιμένω στο αδαείς γιατί πίσω από κάθε απατεώνα που χρησιμοποιεί την ελληνική γλώσσα κρύβεται ένας γοτθικός τρόπος σκέψης και χρησιμοποιώ το όρο όπως θα τον χρησιμοποιούσαν οι Λατίνοι). Αφού αναλύσαμε τα όπλα ας πάμε και στον σκοπό.
Ο απατεώνας είναι ένα πρόσωπο που λειτουργεί με σημαία του τον ατομισμό. Βρίζει τους εγωιστές μιας και ο εγωισμός είναι η φυσική ασπίδα του ανθρώπου απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και κυρίως στο είδος του. Ο σκοπός του, που είναι τα προσωπικά οφέλη, διαφημίζονται σαν κοινωνική ιδέα. Αξίζει να επισημάνουμε πως έχει αδυναμία στην λεγόμενη «εθνική ιδέα» καθώς ο εθνικισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο του. Αν δείτε τον νυν υπουργό υγείας στο σωτήριο έτος 2013 θα καταλάβετε τι εννοώ. Είναι άτομο υστερικό που δεν δέχεται την αμφισβήτηση και ο θεός που προτιμά είναι αυτό που εξουσιάζει στο μυαλό του όλους τους άλλους. Χρησιμοποιεί την μεταφυσική για να καλύψει τα λογικά κενά της απάτης. Όλα τα παραπάνω τα κάνει ή για να αποκτήσει δύναμη ή για να ανακτήσει δύναμη. Το βασικό χαρακτηριστικό του είναι η ημιμάθεια που κατηγορεί, το πάθος που προσπαθεί να δηλώσει ότι έχει για τον σκοπό του και το κυριότερο ο φόβος (φυσικός ή υπερφυσικός) που προσπαθεί να εμφυσήσει στα θύματα του. Βέβαια δεν επιθυμεί ποτέ την απόλυτη δύναμη που κατά τον Επίκουρο είναι η αυτάρκεια και είναι άσχετος με τον πραγματικό σκοπό της ηδονής που είναι η αταραξία της ψυχής (ή του μυαλού για τους υλιστές) και η εξάλειψη του σωματικού πόνου. Είναι δηλαδή ότι ο ναρκομανής που απλά το ναρκωτικό του λέγεται «Εξουσία».
Όπως καταλαβαίνεις αναγνώστη μου από την εποχή της ίδρυσης του έντυπου μας δεν χαϊδεύουμε αυτιά. Ο απατεώνας αντίθετα τα χαϊδεύει ή τα χτυπάει κατά το δοκούν. Εφόσον σου έδωσα τον σκοπό του, ας σου πω λοιπόν και πως τον πιάνεις. Κατ’ αρχήν από το λογικό ασυνεχές. Αυτό το έχω και εγώ όταν είναι να εξηγήσω κάτι αλλά όταν δω ότι υπάρχει τότε προτιμώ την σιωπή. Ο απατεώνας αντίθετα εκρήγνυται γιατί όπως σου είπα είναι εθισμένος στην εξουσία. Άρα η ταπεινοφροσύνη που είναι μηχανισμός διόρθωσης λαθών του είναι αδιάφορος. Οι τεχνίτες την έχουν μόνο και αυτό γιατί τους την δείχνουν τα «άψυχα» όντα στον λεγόμενο «δημιουργικό διάλογο». Ο απατεώνας είναι άτεχνος (εκτός από την λογοτεχνία που συνήθως την κακοποιεί). Έτσι ασχολείται με το εμπόριο την παροχή υπηρεσιών και την διοίκηση μιας και έχει κατά το ρητό «δύο αριστερά χέρια». Αν πάει να κάνει τον τεχνίτη τον τρώει το μαύρο φίδι γιατί σε αντίθεση με τα έμψυχα τα άψυχα δεν συγχωρούν. Επίσης τον καταλαβαίνει από την κουλτούρα του. Αν αυτά που ακούει διαβάζει και βλέπει είναι του συρμού τότε να ξέρεις ότι στην προσπάθεια να παριστάνει τον μορφωμένο φαίνεται η αμορφωσιά του. Κανένας τίμιος άνθρωπος δεν μπορεί άλλωστε να ζήσει σε κοπάδια παρά μόνο σε μικρές αγέλες. Ο απατεώνας φτιάχνει κοπάδια και μόλις μαντρώσει τα πρόβατα παριστάνει το τσοπανόσκυλο. Λύκος δεν γίνεται ποτέ γιατί αυτό είναι δύσκολο και θέλει μεγάλη προσπάθεια. Άρα όταν μια κοινωνική ομάδα μεγαλώνει τότε οι απατεώνες έχουν γλέντι. Άλλο χαρακτηριστικό του απατεώνα είναι ο ελιτισμός του αλλά και αυτό σε λανθάνουσα μορφή. Οι πραγματική ελίτ δεν επιθυμεί κοινωνικές επαφές ούτε προσεγγίζει. Είναι σαν να λέμε πως ο γέρων Παΐσιος άνοιξε Beach Bar για να διαδώσει τον λόγο του Κυρίου. Οπότε οι απατεώνες έχουν και ένα ακόμα τρανταχτό χαρακτηριστικό. Κρύβονται πίσω από κάποιο μεγάλο όνομα για να επιβιώσει η δική τους ασημαντότητα (Κυριάκο ακούς;). Καμιά όμως εξέχουσα προσωπικότητα που ανήκει σε ελίτ δεν έχει την ανάγκη της προβολής. Κατά συνέπεια δεν είναι απλά παριστάνουν τους ελιτίστες.
Αυτό το άρθρο είναι ουσιαστικά ένα μέρος μιας ελλιπούς εμπειρικής μελέτης πάνω στους απατεώνες. Φυσικά δεν είναι πλήρες μιας και η ανθρώπινη βλακεία είναι άπειρη μαζί με ένα από τα χαρακτηριστικά της που είναι η απάτη. Τελειώνοντας θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους απατεώνες που γνώρισα (προσωπικά, τηλεοπτικά, διαδικτυακά) και συνέβαλαν τα μέγιστα (σε συνδυασμό με τις φυλές στις οποίες άνηκα) για την διεκπεραίωση του παρόντος κειμένου. Για απορίες και σχόλια η σελίδα μας είναι πάντα ανοιχτή σε όποιον έχει απορίες και πόδια για κουβέντα.

Για την

Πηγή:Οχιά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου